Värityskuvien monet mahdollisuudet -osa 1

Värityskuvat ovat varmasti monelle tuttu lisätehtävä jo entuudestaan. Värinautit ovat tehneet värityskuvia aina vuodesta 2010 lähtien ja niistä suuri osa löytyy nettisivuilta

Valitettavan usein olen ainakin itse huomannut, että värityskuvat jäävät oppilailla kesken ja rypistyvät pulpetteihin. Ne ovat usein lisätehtävä, joka jaetaan kiireessä ilman minkäänlaista ohjeistusta. Mutta värittäminen on mielekästä, kiinnostavaa ja opettavaista puuhaa, joten siihen kannattaa välillä satsata.

Värittämisen asiantuntijoina Värinautit haluavat jakaa uusia ideoita värittämiseen liittyen. Tästä syystä blogissa julkaistaan värittämisideoita, joiden avulla värityskuvat tuovat uusia kokemuksia värittäjälle.

Ensimmäisesssä osassa on vinkkejä, jotka kannattaa toteuttaa koko luokan kanssa yhdessä.

Koko luokan tehtäviä:

1) Pitäkää värityskuvanäyttely. Jokainen valitsee värittämistään kuvista mieluisen ja kertoo perustelun valinnalleen. Asettakaa kuvat esille luokkaan. Jos kaipaatte lisäpuuhaa voitte myös nimetä värityskuvanne ja kirjoittaa siihen liittyen tarinan.

2) Mindfullnessia mukaillen tehkää värittämisestä keskittymisharjoitus. Laita soimaan rauhallista musiikkia, ohjeista oppilaita valitsemaan hyvä asento ja varaamaan kynät lähelle, niin että vältätte ylimääräisen liikuskelun luokassa. Pyydä oppilaita keskittymään värittämiseen ilman, että ajatukset karkailevat muualle.

3) Keskustelkaa väreistä ja siitä, miten  piirustusten/maalausten värit vaikuttavat mielikuviin. Valitse yksi värityskuva ja käyttäkää sitä apuna keskustelussa. Poimi kuvasta kohtia ja kysy, millä värillä se “kuuluisi” värittää. Miettikää, miten ihmiset reagoivat, jos värit ovatkin hassuja. 

4) Värittäkää kaikki sama värityskuva. Anna puolelle luokalle ohjeeksi värittää kuva todellisuutta mukaillen ja puolelle luokalle aivan nurinkurisesti. 

5) Kirjoittakaa paperilapuille sanoja, jotka voisivat kuvailla kuvan tunnelmaa (synkkä, pirteä, valoisa, aamu, tunkkainen jne.). Paperilappuja tulee olla yksi jokaiselle oppilaalle. Anna oppilaiden valita lappu sokkona ja värittää kuva sopimaan tunnelmaan. Tehkää kuvakollaasi värityskuvista. Voit antaa jokaisen valita mieluinen värityskuva tai antaa kaikille saman.


Jaa omat ideasi ja kokemuksesi muille kommenteissa! Ja mukavia värityshetkiä!