Anni ja Mona

Anni Pöyhönen

Kuka olet ja mitä teet Värinauteissa?
Olen Anni Pöyhönen (syn. 1980) kahden pienen lapsen äiti, luokanopettaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kuvataiteen perusasteen opettaja. Olen puhelias ja aikaansaava. Asun perheeni kanssa Porvoossa keltaisessa talossa, jossa piirrän kaikki Värinauttien kuvat. Kuvien lisäksi ideoin ja toteutan Värinauttien tempauksia ja vastaan kuvataiteen ja ilmaisutaidon tehtävistä. 

Missä rentoudut?
Rentoudun pyörälenkillä tuulen tuivertaessa pyöräilykypäräni raoista, leikkiessäni lasteni kanssa sisällä ja ulkona, maalatessa ja piirtäessä sekä puuhastellen puutarhassa. Yksi parhaista asioista maailmassa on mielestäni omassa puutarhassa kukkien ja kasvien istuttaminen ja kasvun seuraaminen. Päivä on onnistunut kun on multaa kynsien alla.

Mistä väreistä pidät ja miksi?
 Pidän kaikista väreistä eikä minulla ole yhtä lempiväriä. Kotonani on paljon sinisen sävyjä, ja vaatekaapissani paljon roosaa ja vihreää. Maalatessa akryylivärit ovat suosikkejani. Pidän myös paljon mustista tusseista niiden viivan ja käsituntuman takia. Akvarellivärien käytössä haluan tulla paremmaksi, sillä rakastan niiden herkkyyttä.

Mikä on lempisanasi ja miksi?
Lasteni nimet ovat minulle erityisen rakkaita ja tarkkaan mietittyjä. Sanat äiti ja vaimo ovat myös minulle hyvin rakkaita merkityksensä vuoksi. Pidän monesta sanasta myös siksi, että minusta on kiva kirjoittaa ne vanhalla kaunokirjoituksella. Pidän siitä, miten vanhassa kaunokirjoituksessa syntyy kiemuroita ja kuvioita esimerkiksi ällässä, jiissä ja oossa. Monet sanat tuntuvat mukavalta lausua ja ovat kivoja kirjoittaa, esimerkiksi usva, halla, sumu ja hiutale. Myös puhetta kuvaavat sanat ovat lähellä sydäntä. Kuten höpöttely, pulina ja rupattelu. 

Miksi olet opettaja?
Opettajan työssä minua kiinnostaa vuorovaikutus, läsnäolo sekä yhdessä tutkiminen ja kokeminen. Haluan olla opettaja, joka kuulee ja kuuntelee oppilaitaan. Lisäksi haluan osallistaa, innostaa ja innostua. Luokanopettajan, kuvataiteenopettajan ja teatteri-ilmaisun ohjaajan töissä mahdollistuvat leikki, leikkisyys ja mielikuvitus. Ne kaikki ovat minulle tärkeitä.

Miksi taidekasvatus on tärkeää?
Omassa elämässäni taito- ja taideaineilla sekä kulttuuri- ja taidekasvatuksella on ollut iso ja merkittävä rooli lapsesta lähtien. Olen niiden avulla pystynyt ilmaisemaan itseäni, kanavoimaan tunteitani ja saanut eläytyä eri rooleihin ja sitä kautta saanut uusia katsontakantoja. Haluan itse olla tarjoamassa taidekasvatuksen kautta samaa mahdollisuutta myös muille. Minulle taidekasvatuksen hienous on sen ilmaisuvoimaisuudessa ja monissa mahdollisuuksissa. Taide on yksi tietämisen tapa. Se tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia sekä mahdollisuuden empatian kokemiseen ja mielikuvituksen käyttämiseen sekä oman äänen löytämiseen ja esilletuomiseen. 

Kerro jotain Utista.
Utti on mielikuvituskylä, jossa kaikki on mahdollista. Se on myös hyvä esimerkki kahden tekijän välisestä dialogista, jossa yhdessä syntyy kolmas, uusi ulottuvuus. Utissa on samaa kuin lapsuuteni saduissa, joissa on iloa, mielikuvitusta, hassuja tapahtumia ja sopivasti nurinkurisuutta.

Mona Paalanen

Kuka olet ja mitä teet Värinauteissa?
Olen Mona Paalanen (syn. 1986) ja olen kotoisin pääkaupunkiseudulta mutta olen asunut useita vuosia ulkomailla. Asun tällä hetkellä Englannissa ja toimin täällä paikallisen koulun vararehtorina. Olen tummatukkainen ja nauran äänekkäästi. Minä kirjoitan Värinauttien tarinat ja vastaan Värinauttien sanataidetehtävistä. Olen myös nettisivujemme ylläpitäjä ja päivitän ahkerasti Värinauttien Facebook, Instagram ja Pinterest -sivuja.

Mitä teet vapaa-aikanasi?
Vapaa-aikanani luen ja kirjoitan. Pidän päiväkirjaa ja luen aivan kaikkea laidasta laitaan. Onneksi asun kirjaston lähellä. Pidän myös ruuanlaitosta ja kokeilen mielelläni uusia reseptejä. Teen palapelejä ja imuroin aika usein. 

Mistä väreistä pidät ja miksi?
Pidän kaikista väreistä, mutta vihreä on jo pitkään ollut suosikkini. Vihreä on raikas ja kirkas väri, josta tulen aina hyvälle tuulelle. Olen myös alkanut pitää meren sinisestä, sillä minulla on ikävä meren lähelle.

Mikä on lempisanasi ja miksi?
Minä pidän kaikista sanoista ja lempisanan valitseminen on siksi kovin hankalaa. Pidän monesta sanasta merkityksen vuoksi, kuten luottamus, arvostus ja ymmärrys. Englannin kielellä pidän sanasta “absolutely” koska se on mielestäni ihana lausua. 

Miksi olet opettaja?
Minä pidän koulua ja koulutusta todella suuressa arvossa, eikä siis ihme, että olen itse ollut koulussa ja yliopistoissa yli 20 vuotta. Opettajana pääsen näkemään oppimisen ilon ja koulutuksen merkityksen lähietäisyydeltä. Opettajan työ on monipuolista ja myös itseään kehittävää. Opettajana haluan tukea ja kannustaa lapsia sekä antaa heille eväitä elämää varten. 

Miksi taidekasvatus on tärkeää?
Minulle eri taidemuodot edustavat erilaisia mahdollisuuksia ilmaista itseään. Käsillä tekeminen, uuden keksiminen tai asioiden näkeminen ja kokeminen eri tavoilla ovat suuri voimavara elämässä. Nämä taidot on äärimmäisen tärkeitä oppia jo lapsena, jotta niitä voi käyttää apuna koko elämän ajan. Jokaisella lapsella on oikeus oppia, miten tunteita ja ajatuksia voi käsitellä silloin, kun niitä ei jaksa tai pysty ajatella. Värinauttien kautta haluan auttaa tuomaan sanataidetta, kuvataidetta ja draamaa lähemmäs lapsen arkea.

Kerro jotain Utista. 
Utti on kaupunki täynnä tarinoita. Utti syntyi Annun ja Unnan ympärille kahden ihmisen mielikuvituksesta. Utti on paikka, joka antaa myös meille, Värinauttien tekijöille, mahdollisuuden ilmaista itseämme. Se on täynnä luovuutta ja iloa, pieniä merkityksellisiä hetkiä.